Het is nooit fijn als uw centrale verwarming er ineens mee ophoudt. Niet in de zomer, omdat u toch gewoon warm water wilt kunnen gebruiken. En al helemaal niet tijdens een koude winterdag als het buiten enkele graden vriest. U kunt dan natuurlijk een monteur bellen, maar die kost geld en moet bovendien eerst naar uw huis toe rijden. Vaak is een vakman bellen gelukkig helemaal niet nodig. Om ervoor te zorgen dat u er niet te koud bij komt te zitten kunt u eerst dit stappenplan volgen om te proberen het euvel zelf te verhelpen.
Resetten
Bijna alle cv-ketels hebben een resetknop. Meestal bevindt deze knop zich op de voorkant van uw cv-ketel, aan de onderkant. Soms bevindt de knop zich achter een klepje. Hij is bijna altijd zwart of rood en voorzien van de letter R of het woord Reset. Als u deze knop indrukt zal het systeem zichzelf opnieuw opstarten. Vaak is dat voldoende om het probleem te verhelpen.
Problemen met waterdruk?
Als de er niet genoeg druk op de ketel staat, kan dat er de oorzaak van zijn dat uw cv-ketel niet goed functioneert. Als de waterdruk in de ketel onder de 1 bar komt te liggen schakelt uw apparaat zichzelf uit. De ideale druk is tussen de 1,2 en 2 bar. Controleer daarom of de waterdruk nog goed is op de drukmeter op uw apparaat. Als dit niet het geval is kunt u de ketel bijvullen. Zorg dat het water in de ketel afgekoeld is door de thermostaat laag te zetten en een kwartiertje te wachten. Haal daarna de stekker uit uw cv-ketel. Sluit een slang aan op een nabijgelegen kraan en laat die even doorlopen om de lucht uit de slang te verwijderen. Draai de waterkraan even dicht en sluit de slang vervolgens aan op de vulkraan van uw ketel. Draai vervolgens eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan. Als de druk van uw ketel tussen de 1,5 en 2 bar ligt kunt u stoppen. Draai eerst de vulkraan en dan de waterkraan dicht. Als u de slang loskoppelt is het verstandig daar een emmer onder te houden, de slang zit immers vol water. Het systeem moet na deze stap nog wel ontlucht worden (zie hieronder), dus hoeft de stekker nog niet terug in het stopcontact.
Aftappen
Het kan ook zijn, dat er teveel druk op de cv-ketel staat. Als uw drukmeter een druk boven de 2 bar aangeeft is dat te hoog. Het veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Ook kan het de reden zijn dat uw cv-installatie vanzelf afslaat. Om dit probleem te verhelpen kan het nuttig zijn de ketel te ontluchten of af te tappen. We behandelen eerst het aftappen. Zet de thermostaat laag en wacht minimaal een kwartier, tot het water in de ketel is afgekoeld. Haal daarna de stekker uit het stopcontact. Sluit een slang aan op de vulkraan van uw cv-ketel. Het losse uiteinde kunt u in en emmer of gootsteen plaatsen. Draai daarna de vulkraan open om het water eruit te laten lopen. Als de drukmeter een waarde tussen de 1,5 en 2 bar aangeeft, kunt u de kraan weer dicht draaien. Houdt een emmer onder de slang wanneer u die loskoppelt, om waterresten op te vangen.
De verwarming ontluchten
Als de druk op de ketel te hoog is kan het zijn dat ontluchten de oplossing is. Ook na het bijvullen moet u ontluchten, omdat er altijd lucht mee komt bij het bijvullen. Volg deze eenvoudige stappen om uw systeem te ontluchten. Haal de stekker uit uw cv-ketel en wacht minimaal 15 minuten. Zet alle radiatoren in huis helemaal open. Ga met een doekje en een radiatorsleutel alle radiatoren langs. Begin bij de radiator die het laagste geplaatst is in huis, dus op de begane grond of eventueel in de kelder. Werk daarna een weg naar boven tot u alle radiatoren gehad hebt. Draai elke radiator bij het ventiel open; houd het doekje eronder tegen het vocht. Zodra er water uit het ventiel komt, draait u het weer dicht. Als u alle radiatoren gehad hebt kijkt u of de druk tussen 1,5 en 2 bar is. Als de druk te laag is moet u de ketel bijvullen zoals hierboven is beschreven. Hierna kan de stekker weer in het stopcontact.
Storing voorkomen
De eenvoudigste manier om een storing van de cv-ketel door te veel of te weinig druk te voorkomen is door de drukmeter regelmatig te controleren. Alle bovenstaande stappen, bijvullen, aftappen en ontluchten, kunt u al doen voordat de storing plaatsvindt. Dit voorkomt plotselinge ellende en het is ook beter voor uw installatie. Andere storingen kunt u eenvoudig voorkomen door uw cv-installatie regelmatig door een vakman na te laten kijken, bijvoorbeeld via een onderhoudscontract.
Nog een aantal handige links:
Eteb CV-ketel service – 24 uur per dag bereikbaar in Den Haag en omgeving.
Lees meer over de waterdruk in een cv-ketel op essent.nl.
Bespaartips voor verwarmen (bron: Milieucentraal)
Tips voor onderhoud en instelling op milieucentraal.nl
Informatie over cv-ketel onderhoud op consumentenbond.nl
Artikel: Gevaar van koolmonoxidevergiftiging (bron: ad.nl)