Je dak vervangen: wanneer is dat nodig?

Dat je dak niet het eeuwige leven heeft, weten we allemaal wel. Helaas kom je dus altijd op het punt dat je dak vervangen moet worden. Maar hoe weet je wanneer je op dat punt bent beland?

Dak vervangen: de vuistregel

Wanneer je dak aan vervanging toe is, hangt van diverse factoren af. Over het algemeen geldt dat platte daken na 25 tot 40 jaar aan vervanging toe zijn en hellende daken na 60 tot 80 jaar. Platte daken zijn dus eerder aan vervanging toe: dit komt omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden zoals neerslag.

Toch kan het zo zijn dat je dak eerder aan vervanging toe is dan de bovenstaande vuistregel.

Wanneer is je dak aan vervanging toe?

Wanneer je last hebt van vochtplekken aan de binnenkant van je dak of op het plafond kan dit een teken zijn dat je dak aan vervanging toe is. Soms zie je geen vochtplekken, maar merk je dat je woning klam en vochtig aanvoelt.

Een andere factor die aangeeft dat je dak aan vervanging toe is, is lekkage aan de dakgoten of op andere plekken van het dak. Wanneer kleine dakreparaties zoals het herstellen van deze lekkages steeds vaker nodig zijn, wijst dat ook op het punt dat je dak vervangen moet worden.

Is je dak beschadigd? Beschadigingen aan de dakbedekking, zoals scheuren, blaren, plooien of kapot loodwerk is je dak ook aan vervanging toe. Deze beschadigingen leiden tot vervelende lekkages wat op zijn beurt weer leidt tot vochtproblemen en beschadigingen aan de dakconstructie.

En nu?

Wanneer je dak aan vervanging toe is, is het belangrijk dit zo snel mogelijk door een specialist te laten doen. Wanneer je te lang wacht loop je het risico dat je dak nog veel verder beschadigd. Hierdoor zul je voor hoge reparatiekosten komen te staan. Wil je meer lezen over het renoveren en vervangen van je dakbedekking, de voordelen en de kosten? Je leest het in dit artikel op huislijn.nl!