Zelf een douchecabine plaatsen

Als doe-het-zelver kun je veel kosten besparen. Ga je zelf aan de slag, dan hoef je geen arbeidsloon van een specialist te betalen. Natuurlijk is het wel zaak dat je goed weet, waar je aan begint. Ben je van plan zelf een douche te installeren, dan wil je zeker weten dat alles goed gaat. Niets is immers vervelender dan lekkage. Maar als je een douchecabine met zorg uitzoekt, en je goed voorbereid aan de slag gaat, kun je met een beetje handigheid een heel eind komen. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken, als je besluit om zelf een douchecabine te plaatsen. Bouwbedrijf Schreurs adviseert je graag!

Welk type douchecabine zoek je uit?

Voordat je begint met het plaatsen van een douchecabine, is het natuurlijk van belang dat je het juiste model uitzoekt. Dit kan een flinke uitdaging zijn, want er is ontzettend veel keuze op de markt. Wil je een inloopdouche, of juist een model met een kuip? Kies je voor een klap- of schuifdeur? En welke vorm moet de cabine hebben? Dit zijn allemaal vragen waar je van te voren over na moet denken. Het is daarbij van groot belang dat je de benodigde metingen uitvoert, zodat je precies weet wat er in de badkamer past, en op welke manier de douchecabine die je aanschaft in de ruimte geplaatst zal gaan worden.

Het stappenplan: douchecabine plaatsen

Voor het plaatsen van een douchecabine heb je eigenlijk weinig speciale gereedschappen nodig. Met de juiste boor en schroevendraaiers, een waterpas en natuurlijk afdichtkit heb je alles wat je nodig hebt om als doe-het-zelver aan de slag te gaan.

  • De eerste stap is de voorbereiding. Hierbij moet je in ieder geval de montage-instructie van de cabine aandachtig door te lezen. Neem hiervoor je tijd, want dit is een van de meest belangrijke stappen. Ook teken je van tevoren alle gaten uit, die geboord moeten worden. Zorgvuldigheid en aandacht zijn essentieel.
  • Vervolgens boor je de gaten. Let op dat je de juiste boor gebruikt als je in tegels boort (geen klopboor!). Daarna kun je de pluggen stoppen en het profiel van de douchecabine aan de muur schroeven. Hierin komt het scherm vast te zitten. Vaak kun je op dit moment nog een beetje stellen: gebruik de waterpas om te zorgen dat het scherm precies recht zit. Hierna kun je de deur er in zetten.
  • Tot slot moet je er voor zorgen dat alles goed afgesloten en gekit wordt. Gebruik een siliconenkit om de binnenkant van de cabine te kitten, en werk die af met water en zeep. Begin daarbij altijd onderaan – zo voorkom je dat je op een natte ondergrond moet werken, waarop de kit niet goed hecht

Als je deze aanwijzingen volgt, kun je de douchecabine zonder problemen plaatsen. Een mooie doe-het-zelf-klus, waar je nog jaren plezier van zult hebben. Zie je het toch niet helemaal zitten? Schakel dan een badkamerspecialist in van Santebo. Verzekerd van kwaliteit!