Wat kost een traprenovatie?

Een typische renovatie van een trap zal in slechts 2 dagen worden voltooid. Wat kost renovatie van trappenhuizen? Het is een vraag die vaak wordt gesteld, maar die niet gemakkelijk te beantwoorden is. De renovatiekosten van trappen zijn afhankelijk van vele factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste.

Soort trap

Elke trap is anders en iedereen heeft zijn eigen ideeën, daarom heb u advies op maat bij u thuis nodig. Wanneer iemand de kosten van de renovatie van uw trap moet bepalen, hangt het in de eerste plaats af van het type en de staat van uw huidige trap. De constructie, breedte en diepte van uw trap en uw persoonlijke voorkeuren zijn erg belangrijk voor het berekenen van de kosten.
traprenovatie

Afwerking

Of u nu een trap van staal, metaal, hout of beton hebt, u bepaald de afwerking van uw nieuwe trap. Wilt u bijvoorbeeld de traptreden helemaal afdekken of wilt u een loper in een contrasterende kleur met de treden? Of wilt u LED verlichting in de trappen of langs de zijkant van de trap? U kunt zelfs een leuning in hetzelfde decor krijgen! Het klopt, er zijn veel keuzes te maken. Tijdens uw persoonlijke ontmoeting met de adviseur brengt hij of zij veel verschillende voorbeelden en afwerkingen mee, zodat u en uw partner kunnen bepalen welke kleur, stijlen en opties het beste passen bij uw nieuwe trap en interieur.

Vorm van de trap

De vorm van de trap bepaalt sterk de prijs. Bepaalde modellen vereisen meer materiaal en zijn hierdoor duurder. Een rechte molenaarstrap is relatief voordelig aangezien deze naar verhouding variant weinig materiaal vereist. Om veiligheidsredenen zijn binnenste trappen meestal geen enkele trap. Vaker komt een L-vorm voor, die veiliger is. Een L-vormige trap heeft een landing in het midden die een bocht van 90 graden creëert voordat de tweede reeks stappen begint. Dit duurt langer om te bouwen en vereist meer framing, en dus meer materialen, waardoor de kosten stijgen. U-vormige trappen lijken op L-vormige trappen, maar maken een bocht van 180 graden door een enkele brede landing of een tweede kleinere landing op een ander niveau toe te voegen dan de eerste. Minder gebruikelijk zijn wenteltrappen, die, niet verrassend, duur zijn om op maat gemaakt te worden. Geprefabriceerde wenteltrappen gemaakt van hout of metaal zijn beschikbaar, maar u betaalt nog steeds naar een minimale kostprijs van € 3.000, inclusief installatie.

Aantal treden

De prijs hangt natuurlijk ook af van het aantal treden. Hoe meer treden hoe meer materiaal en hoe hoger de prijs oploopt. Meestal heeft een trap 13-14 treden. Mocht de trap meer treden hebben dan loopt de prijs op. Een timmerman met ervaring met het bouwen van trappen weet dat het berekenen van de oploop en doorloop van een trap een cruciaal detail is. Dit is waarom het inhuren van iemand met ervaring, en de juiste licenties en verzekeringen, belangrijk is. De totale stijging is de verticale hoogte die de trap moet afleggen. De oploop is de hoeveelheid horizontale afstand die de trap aflegt tijdens het klimmen. De verhouding tussen stijgen en lopen moet consistent zijn om een veilige, goed geproportioneerde trap te bereiken. Er kunnen ook bouwvereisten worden opgesteld die de oploopsnelheid en/of profieldiepte voor binnen- en buitentrappen bepalen. Een ervaren trapmaker zal weten wat deze zijn en uw trappen bouwen om hieraan te voldoen.
materiaal traprenovatie

Materiaal

Wanneer je een nieuwe trap overweegt, moet je nadenken over de materialen die je leuk vindt en de stijl die je wilt bereiken. Traditionele houten trappen zijn altijd warm, zien er in bijna elk huis geweldig uit en kunnen worden geverfd of gekleurd. Maar er zijn ook veel moderne staal- en glasuitvoeringen voor wie op zoek is naar een meer eigentijdse look. Bij het kiezen van het materiaal komt het eigenlijk allemaal neer op uw beschikbare budget en persoonlijke voorkeur. Welk materiaal u ook kiest, het zal moeten voldoen aan de huidige bouwvoorschriften als u een nieuwe trap gebruikt in plaats van eenvoudigweg een bestaande te vervangen. Neem altijd contact op met de planningsafdeling van uw gemeente voordat u met het uitvoeren van werkzaamheden begint, want zij zullen u voorzien van gratis advies.

Kosten overzicht

Wil u uw trap renoveren? Gebruik de expertise van een vakman. Zij moeten kritisch kijken naar hoeveel werk er is als ze uw trap renoveren. Dit is net zo belangrijk als het behalen van de juiste prijs, aangezien uw voorkeuren voor uw nieuwe trap ook de kosten bepalen (kleur, model en / of afwerking). Een rechte trap met 13-14 treden kost ongeveer 600 euro. Een gedraaide trap, meer treden zorgen een stijging in de prijs.

Soort trap Prijs per trap (13-14 treden), inclusief montage, materiaal en BTW
Rechte open trap € 600
Open trap (één kwart) € 1.070
Gesloten trap (één kwart) € 4.100

Meer weten over traprenovatie? Neem eens een kijkje bij Van Groeningen Stoffering.