Verstopte afvoer? Los het zelf op

Het is een van de meest vervelende dingen die je kan overkomen: een verstopte afvoer. Of het nu in de badkamer, in het toilet of in de keuken is – een verstopte afvoer maakt je het leven flink zuur. Een loodgieter kan het probleem vaak oplossen, maar het kost een hoop geld om hem langs te laten komen. Het liefst doe je het dan ook zelf; en gelukkig is het in de meeste gevallen ook mogelijk om een verstopping zelf op te lossen, hoe hardnekkig die ook is. Op die manier stroomt alles weer goed door. Hoe je dat precies aanpakt, kun je lezen in dit artikel. Kom je er echt niet uit? Een klusjesman van Brenda.be helpt je graag uit de brand.

Een verstopping in de sifon

Een verstopping van de afvoer treedt over het algemeen op door dat er een blokkade in de afvoerbuis zit. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er per abuis iets doorgespoeld dat opgehoopt is in de afvoer: bijvoorbeeld toiletpapier of haren, of etensresten (zoals verharde olie). Is er een wastafel of gootsteen verstopt, dan heb je kans dat de opstopping in de sifon zit. Deze kun je zeer gemakkelijk losdraaien om te kijken of dit het geval is. Plaats bij deze controle altijd een emmer onder de sifon: je wilt niet dat het afvalwater over de grond loopt. Een sifon kan je gemakkelijk van binnen schoonmaken, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel.

Met een ontstopper aan de slag

Zit de verstopping niet in de sifon, of is bijvoorbeeld de douche verstopt, dan moet je de verstopping op een andere manier oplossen. De meest simpele manier is om in de winkel een ontstopper te kopen. Dit is een zuignap, waarmee je druk kunt zetten op de verstopping. Door de ontstopper naar boven en onder te bewegen los je het probleem soms zomaar op. Voor een iets serieuzere ontstopping kun je een zogenaamde ontstoppingsveer kopen. Dit is een stevig ijzerdraad, dat je door de verstopping heen probeert te prikken. Vooral voor in de douche en in de keuken werkt deze methode vaak goed.

Chemisch ontstoppen

Helpt dat echter niet, dan kun je er ook voor kiezen om een chemische ontstopper te gebruiken. Dit goedje brandt als het ware door de aanwezige verstopping heen. Daarmee is het een makkelijke en snelle manier om veel hardnekkige ontstoppingen op te lossen, die je op een andere manier niet zelf op kunt lossen. Het nadeel aan het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen is echter dat het milieu zwaar wordt belast. Kies hier dan ook alleen voor in geval van nood, en let op dat je een middel koop waar je afvoerbuis niet van beschadigd raakt: sommige plastieken afvoerbuizen worden hier namelijk door aangetast. Heb je een lekkage en weet je niet waar deze zich bevindt? Kijk dan hier.