Een lekkage opsporen, verhelpen en voorkomen

Een lekkage is een vervelend probleem en helaas komt het geregeld voor. Overal waar een leiding loopt, kan het gaan lekken. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de badkamer of de kelder. Daarbij kan er ook een lek vanuit het dak ontstaan. Het is altijd verstandig een lekkage snel te verhelpen, omdat het anders voor veel schade kan zorgen. Zo kan een lekkage aan uw plafond leiden tot vieze bruine vlekken of zelfs schimmelvorming. Als u te lang wacht met het herstellen van een lek, zullen de kringen in uw plafond zorgen voor rot in uw hout of steunbalken en dan bent u verder van huis. Een plafond moet uiteraard veilig zijn en dat is het niet met houtrot. Hieronder leest u alles over de oorzaken en gevolgen van een lekkage.

Lekkage Verhelpen

Oorzaken

Het komt veel voor dat mensen last hebben van een daklekkage. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er scheurtjes en gaten zijn ontstaan in het dak, maar het kan ook komen door een niet goed afgewerkt dak of gevel. Als u een dakkapel heeft, dan kan ook het goed zijn dat u last krijgt van lekkages. Een dakkapel is namelijk lastig waterdicht te plaatsen en waterdicht te houden. Verder kan een verstopte dakgoot of regenpijp ook zorgen voor een lek. Als er bladeren en vuil in uw dakgoot of regenpijp zit, kan het water niet meer weg lopen. Zo komt het water uiteindelijk terecht op uw dak en langs uw muren. Dit kan tot waterschade leiden. Een lekkage kan verder ook ontstaan in de kelder. Dit kan simpel weg komen doordat de kelder niet op de juiste manier is gebouwd of omdat de kelder weggezakt is in de grond. De oorzaak van een lekkage in de muur komt meestal door een beschadigde leiding in de muur, maar het kan ook komen door koude bruggen. In dit geval betekent het dat de muur niet goed genoeg is geïsoleerd. Een lek in de riolering wordt veelal veroorzaakt door een breuk in het riool. Deze breuken ontstaan meestal door slijtage.

Voorkomen

Een lekkage die ontstaat bij de dakgoten is te voorkomen door uw dakgoten goed schoon te houden. Zorg er voor dat er geen bladeren en vuil in de dakgoten en de regenpijp blijft hangen. Als u dit goed bijhoudt, is het eenvoudig om de bladeren eens in de zoveel tijd te verwijderen. Als u dit niet regelmatig doet is de verstopping, wat kan leiden tot een lek, ook moeilijker te verdwijnen. Het is ook aan te raden uw dak jaarlijks te controleren. Een dak krijgt veel te verduren en het kan dan ook gebeuren dat er scheurtjes ontstaan. Houdt eventuele scheurtjes goed in de gaten en laat het eventueel op tijd repareren. De kans op een lekkage in de riolering, zoals de wc of de afvoer, is te verkleinen door geen etensresten, vet resten en veel wc-papier door te spoelen. Dit zorgt namelijk voor een verstopping, waardoor het water niet meer goed weg kan lopen. Daarbij is preventief onderhoud aan de riolering ook aan te raden.

Lekkage Opsporen

Hulp nodig?

Ziet u vieze bruine kringen op uw plafond? Of drupt er continu water uit uw kraan? Neem dan snel contact op met één van de vakkundige lekkage specialisten van Eteb uit Alkmaar. Dit installatiebedrijf heeft een handige lekkage spoedservice zodat uw lekkage binnen een dag zal worden opgelost. Deze loodgieters hebben alle kennis en ervaring die nodig is om u vakkundig en snel te kunnen helpen. Via een vrijblijvende offerte komt u in contact met één van deze loodgieters. Wij adviseren u om te controleren of de loodgieter die u inschakelt is aangesloten bij Uneto-Vni. Op die manier bent u verzekerd van een vakman!