Vocht in huis? 4 tips voor het bestrijden!

Vocht en schimmel in appartementen en huizen zijn niet alleen erg lelijk. Ze zijn ook schadelijk en kunnen ademhalingsproblemen, allergieën, infecties of zelfs kanker veroorzaken. Dit zijn vele goede redenen om bewust en adequaat met dit fenomeen om te gaan. In dit artikel geven wij u een aantal tips om te helpen voorkomen dat zich in uw huis ongewenste vocht- en schimmelvorming vormt. Zo kunt u al met relatief eenvoudige maatregelen vocht en schimmelvorming in de eigen woning bestrijden.
vocht meten

Ruimte goed laten luchten

Het juiste ventilatiegedrag is vooral belangrijk als u een nieuw gebouw of een nieuw gerenoveerd huis betrekt. Als dit niet goed gebeurd heeft u zeer snel vocht in huis, wat uiteindelijk zal leiden tot vochtschade ten koste van uw gezondheid en de conditie van uw huis. Bij het ventileren is het belangrijk dat u de ramen niet kantelt, maar ze volledig opent en bovendien de tegenoverliggende deur opent om een optimale luchtuitwisseling door middel van tochtventilatie te bereiken. In het beste geval doet u dit 2-3 keer per dag gedurende 15-20 minuten. Hoe kleiner het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur, hoe langer het duurt voordat een luchtuitwisseling plaatsvindt (zomer) en hoe hoger het temperatuurverschil, hoe sneller het werkt (winter). Bovendien moet u regelmatig uw raam- en deurafdichtingen controleren.

Voorzetwanden plaatsen

Een beschadigde muur kan met een voorzetwand worden gerepareerd. Vaak worden waterdichte groene gipsplaten gebruikt. Dit moet echter alleen worden gedaan op droog metselwerk, anders kan vocht ontsnappen. Als het metselwerk nog steeds vochtig is, moeten geschikte restauratiepleisters worden gebruikt.

Muren behandelen met Albastine

Om vochtproblemen te voorkomen moet de doe-het-zelver de oppervlakken goed voorbereiden. Hij moet de muur grondig wrijven met een doek of een zachte kwast om de zouten te verwijderen. Breng vervolgens een diepe grondlaag met Albastine aan. Silicaatverf, die openstaat voor diffusie, is ook goed geschikt voor vochtige kelders. Het absorbeert vocht wanneer nodig en geeft het weer af, wat het ruimteklimaat reguleert. Belangrijk: Als voorwerk zoals grondverf nodig is, moeten deze producten uit hetzelfde reeks van de fabrikant van de silicaatverf komen.

impregneren

Impregneren van muren

Het Impregneren van muren is een mogelijkheid om vochtproblemen te bestrijden. Het is mogelijk om dit aan de buitenkant van de muur te doen. Hierbij wordt een afdichtingsmiddel in de muur geïnjecteerd door geboorde gaten. Omdat dit echter met een speciale machine onder hoge druk gebeurt, worden porieruimten die anders niet toegankelijk zouden zijn, ook gevuld met het afdichtingsmiddel. Het werkingsmechanisme is beter, maar het kan niet met elke remedie worden gedaan.

Vergelijk vochtbestrijding specialisten via bwvochtwering.nl

Wilt u uw vochtprobleem in huis effectief laten aanpakken? Als er vocht in huis is, zal een afspraak met een deskundige om de situatie te analyseren, helpen om de oorzaak te vinden. Er zijn veel oorzaken en redenen voor schade veroorzaakt door vocht in huis. Of het nu gaat om de ontbrekende droogfase tijdens de bouwfase, defecte leidingen in het huis, verkeerd verwarming- en ventilatiegedrag van de bewoners of gewoon de toegenomen zware regenval, die we onder andere te danken hebben aan de klimaatverandering. Er zijn vaak verschillende oplossingen om vocht in huis te bestrijden en de oorzaken van vocht in huis weg te nemen. Door verschillende offertes aan te vragen en te praten met experts op het gebied van vochtproblemen in huis, kunt u het probleem effectief oplossen. Op BWvochtwering.nl vergelijkt u diverse aanbieders.