Wc ontstoppen doe het zelf

Wie heeft het niet eens meegemaakt? U heeft net uw huis vol met visite en één van de kinderen gaat naar de wc. Plotseling komt het kind terug met de boodschap dat de wc niet meer wil doorspoelen en dat terwijl het net vrijdag avond of zaterdagmiddag is? Dit soort problemen komen altijd op de meest ongelegen momenten. Maar hoe lost u ze op zonder hulp? 24/7 Riooldienst geeft een aantal tips:

Vloer beschermen tegen overstroming

Wil uw toilet niet doorspoelen? Spoel dan niet nogmaals, dit kan het toilet laten overstromen. Leg kranten, wc papier of keukenpapier op de grond. Mocht het toilet dan toch overstromen, houdt dit het zoveel mogelijk tegen.

WC Ontstoppen

Wat moet ik doen om de verstopping te verhelpen

In veel gevallen ontstaat een verstopte wc door een object als een kinderspeelgoedje of een wc rol. Controleer of u de verstopping kunt zien en probeer die met een rubberen handschoen aan eruit te pakken. Is dit niet de oplossing? Probeer dan eens één van de volgende opties:

Afwasmiddel en heet water

Doe een paar kneepjes afwasmiddel in de wc hals. Giet hier dan heet water van een meter hoogte in de wc. Het water moet heet zijn, maar niet kokendheet, om het porselein niet te beschadigen. Door van een hoogte te gieten, voegt u extra druk aan het water toe. Laat het afwasmiddel en water 5 minuten inwerken. Deze combinatie maakt de verstopping vaak genoeg los om door te spoelen of lost de verstopping op. Spoel na een minuut of 5 alles door.

Ontstopper

Spoel de ontstopper eerst af met warm water. Dit maakt hem zacht en beter afsluitend. Zorg ervoor dat de ontstopper volledig afsluit. Zo niet kunt u een oude doek om de uiteinde wikkelen. Plaats de ontstopper in het water van de wc hals en druk hem stevig en langzaam aan. Is er niet genoeg water om hem onder te dompelen? Voeg dan wat water toe. Trek snel de ploemper om een zuigende kracht te creëren. Druk hem in om de kracht te vergroten (niet te hard). Ga door tot de verstopping is weggespoeld.

Kleedhanger

Gebruik een metalen kleerhanger als de verstopping niet te diep is en de ontstopper niet werkt. Trek de hanger eerst los en wikkel een punt in een doek. Op deze manier beschadigd u uw toilet niet. Probeer nu de verstopping voorzichtig eruit te vissen of af te breken, door te duwen en te draaien.

Baksoda en azijn

Bij de baksoda gaat het om zuiveringszout: Natriumbicarbonaat. Dit is niet in elke supermarkt te vinden, maar wel bij elke natuurwinkel of Aziatische winkel. Deze methode werkt alleen bij organische verstoppingen. Giet een pak soda in de wc. Giet vervolgens een middelgrote fles azijn leeg in de pot. Laat het mengsel goed inwerken en giet een emmer met heet water in de wc. Laat alles de hele nacht inwerken en probeer de volgende ochtend de wc door te spoelen.

Last van een verstopte afvoer? Lees hier!